Jak vybrat mlýnek na kávu

Elektrický nebo ruční? S noži nebo kameny? S vysokými nebo nízkými otáčkami? A musí být mlýnek na kávu samostatný nebo stačí nástavec do mixeru či kuchyňského robota? Připravili jsme pro vás stručný návod, který vám pomůže vybrat ten nejlepší kávomlýnek pro domácí použití.

Kameny nebo nože?

Pokud umlít, zcela jistě sáhněte po kávomlýnku s mlecími kameny. Pokud vám nezáleží co vy nebo vaši blízcí budou pít, vystačíte si s mlýnkem na kávu s tříštivými noži.

Mlýnek s tříštivými noži využijí především nenároční uživatelé. Jeho možnosti jsou totiž velmi omezené – neumí namlít kávu na požadovanou hrubost, kávová zrna pouze rozseká, výsledek obsahuje kávové částice různých velikostí. Pro přípravu kávy je podobná směs nevhodná. Jedinou výhodou mlýnků s tříštivými kameny je jejich cena. Pokud právě ji upřednostňujete, tento typ mlýnku na kávu vám bude vyhovovat.

Mlýnek s mlecími kameny, ať již z kalené oceli či keramickými, je nutností, pokud to s kávou myslíte alespoň trochu vážně. Kameny rozemelou kávová zrna rovnoměrně, zároveň se uvolní mnohem více silic, které pak přejdou při spaření do kávy.  Mezi mlecími kameny z oceli a kameny keramickými není přitom žádný zásadní rozdíl, při výběru se zajímejte spíše o jejich tvar – kónické oproti plochým lépe melou a tolik se nezahřívají.

Typickými představiteli mlýnků s ocelovými kameny jsou mlýnky tradičního českého výrobce Lodos, který poskytuje na mlecí mechanismus desetiletou záruku, keramickými kameny jsou pak osazeny například japonské mlýnky Hario.

Elektrický nebo ruční?

První je rychlý a nepotřebuje vás – kávu umele sám. Třeba než si ráno vyčistíte zuby. Se druhým pocítíte vzrušení z domácí přípravy kávy od začátku až k šálku voňavého povzbuzení.

Každý má své. Jaký zvolit? Připravili jsme pro vás stránky, kde se dozvíte více: Elektrické mlýnky na kávu a Ruční mlýnky na kávu.